Raskausviikko 29

Sikiön paino: 1100 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 24,5 cm
Koko pituus: 33,5 cm

Lapsi

Nyt lapsi pystyy jo paremmin imemään, nielemään, avaamaan ja sulkemaan silmiään. Lapsi jatkaa hengitysharjoituksia, ja keuhkot ovat jo paremmin valmistautuneet kohdun ulkopuoliseen elämään.
Lapsen keskushermostokin on jo niin kehittynyt, että lapsi voi itse säädellä ruumiinlämpöään.
Lapsen kehon rasvamäärä kasvaa edelleen. Lapsella on yhä riittävästi tilaa harjoitella eri liikkeitä, ja lapsi liikkuu ja venytteleekin paljon.
Jokainen päivä parantaa lapsen mahdollisuuksia selviytyä ennenaikaisesta synnytyksestä.

Äiti

Voit huokaista helpotuksesta, sillä jos lapsesi syntyisi nyt, sillä olisi 90 prosentin todennäköisyys selvitä hengissä. Voit siis rauhallisin mielin yrittää nauttia loppuraskaudesta.

Saatat kuitenkin kokea erilaisia vaivoja. Suolistosi ei toimi niin tehokkaasi kuin tavallisesti, joten ummetus vaivaa monia. Kun kohtu kasvaa, se alkaa painaa suurimpia verisuonia, ja tämä voi aiheuttaa suonikohjuja. Suonikohjut ovat usein perinnöllisiä. Käytä tukisukkia tai tukisukkahousuja, nosta jalat ylös mahdollisimman usein, ja vältä istumista jalat ristissä.

Moni kärsii myös närästyksestä ja happamista röyhtäisyistä. Sulkijalihas, joka sijaitsee ruokatorven ja mahalaukun välissä, kirjaimellisesti heikentyy raskauden aikana. Siksi mahahapot pääsevät ylös ruokatorveen aiheuttaen kovaakin närästystä. Toimivia kotikonsteja voivat olla esimerkiksi hitaasti syöminen ja ruoan perusteellinen pureskelu. Vältä vahvasti maustettuja ruokia, grilliruokia ja vahvasti suolattuja ruokia. Apteekista löytyy myös käsikauppalääkkeitä, joita voi käyttää huoletta myös raskauden aikana.

- - - - -

Siinä olis kaksplussan sivuilla kopioitu tietopaketti 29 viikon kunniaksi. :) Vaivoja on vaikka naapurillekki asti. :/ Närästää yötä päivää ja selkä on kipiä eikä oo missään asennossa hyvä :/ mutta ummetusta eikä suonikohjuja oo tällä hetkellä. :)

Eilinen oli semmonen päivä että kävi mielessä käyvä illalla tänne kirjottaa, mutta ei huvittanukkaan. mitään sanomaton päivä.
Mutta mulla oli perjantaina se arviointiajo tuola autokoulussa ja hyvin meni! Oon kuulemma rauhallinen kuski, mutta vähän noottia sain ratin käytöstä. Tai tyylistä kääntää sitä. Joissain tilanteissa käännään rattia sillain että kämmen on minua päin ja kämmenselkä osottaa tuulilasia. Ei näin ystävä hyvä! 

Tänään on suunnitelmissa lähtiä käymään koiran kans ensin mehtässä juoksuttaan sen ihan läkähyksiin ja väsyksiin ja sitte armi jää mummulaan hoitoon ja me lähetään käymään sampan siskolla hakemaan taas lisää vauvan vaatteita. :) Eihän tässä enään mihinkään kaupoille tai kirppareille tarvikaan lähtiä kun löytyy jo monta kassia vaatetta pikkuselle. :)

Kävin äitini luona perjantaina ja sieltä katottiin kans pikkuveljien vanhoja ja vaatteita ja niitäki löyty kauppakassillinen. :)
Ja sieltä löyty myös mun vanhoja vaatteita. :D siis semmoset 20 vuotta vanhoja, mutta ikään nähen hyvä kuntosia. Ja ihania! Ne otin heti. Ne ne vasta arvokkaita onki. :)

Nyt sitten sitä pyykkäysrumbaa odotellessa. :)

-Mav