Tietoa vau.fi sivuilta.

34.raskausviikko

Lapsi:

Sikiön paino: 2100 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 29 cm
Koko pituus: 39 cm

Tämän viikon alussa sikiö on 31 viikkoa vanha. Sillä on nyt vähemmän tilaa kohdussa, eikä se pysty liikkumaan yhtä vapaasti kuin aikaisemmin. Kukaan ei tiedä, mitä sikiö ajattelee tai mistä se näkee unta. Mutta nyt sikiö kokee unen REM-vaiheen (Rapid Eye Movement), jonka yleisesti katsotaan olevan edellytys unien näkemiselle. Sikiön pupillit alkavat reagoida valoon.

Nainen:

Ajattele: sinä kannat sisälläsi tulevaisuutta! Odottavan äidin näkeminen koskettaa useimpia meistä, melkeinpä iästä huolimatta. Pyöreässä äidin vatsassa on jotain lähestulkoon maagista. Se vetää meitä puoleensa. Onhan se symboli tulevaisuuden toivosta ja mahdollisuuksista. Tai kenties se vain yksinkertaisesti vetoaa lajillemme ominaiseen lisääntymisviettiin.

Nyt huomaat myös, että sana synnytys, joka ehkä on ollut sinulle hiukan vieras – ja jonka olet saattanut tietoisesti tai tiedostamatta työntää pois mielestäsi – pyörii mielessäsi jatkuvasti. Se saattaa tulla mieleesi minä vuorokauden aikana hyvänsä. Myös yöllä, kun et saa unta. Miten synnytys sujuu? Ehditkö varmasti valmistautua? Miten ihmeessä selviät koko ruljanssista?

Monien yöuni muuttuu tässä vaiheessa levottomaksi. Mikään asento ei pitemmän päälle tunnu hyvältä. Lapsi liikkuu ja painaa virtsarakkoa. Pian vatsasta tulee niin iso, että on vaikea löytää hyvää nukkumisasentoa. Monet nukkuvat paremmin, kun sängyssä on monta tyynyä, yksi polvien välissä, ja raskauden edetessä yksi myös vatsan alla.

Fysiologisesti katsottuna ihanteellisin nukkumisasento on vasemmalla kyljellä, tarvittaessa tyyny vatsan alla. Se on paras asento verenkierrolle ja munuaisten toiminnalle. Myös rakkoon kohdistuva paine on tässä asennossa vähäisin.

Viimeistään nyt on aika totutella uudenlaiseen unirytmiin. Pitkät ja katkeamattomat yöunet ovat vaihtuneet lyhyisiin torkahtelujaksoihin. Hyvää valmennnusta synnytyksen jälkeiseen aikaan…

- - -

No tuo ei kyllä piä paikkaansa että mun näkeminen jotaki koskettais :D ei ketään oikeesti kiinnosta. Tai eihän se tietenkään voi pitää paikkaansa. mun päänsisäisiä ongelmia taas.

Kyllä! Unet on levottomat, ja joka yö vessaan pitää herätä vähintään 3 kertaa. ja siltikin pompin ylös viimestään 8. oli nukkumaan meno aika mikä tahansa 22-01 välillä. Toisaalta nautin kun jaksan herätä niinki aikasin ku 8 että ehin touhuta paremmin kaikkea, mutta silti kyllä minäki tarviin sitä unta.

Just tänään mietin että toivon meidän lapselle hyviä unenlahjoja. Koska hyvistä yöunista tulee aivan sika hyvä olo. :)

- - -

Kyllä on ollu taas mielialojen vaihtelujen perässä pysymistä pari viikkoa. Huh. Oon kyllä ollu ihan surkee ystäväki ku en ketään muistanut millään lailla. :/ Mutta jos oon ollu huono ystävä niin vielä surkeempi vaimo. tai äiti mun kantamalle lapselle. ja se saa mun mielen surulliseksi. 

Oon syöny nytte aivan surkeesti taas. ja jos pyydän ukolta jotain niin tuoda kaupasta karkkia, sipsiä tai limukkaa. Nii-in. ja sitte mielessä itken että kuin pahalta tuntuu kun oma mies ei halua sua. No ei muakaan kiinnoistais. Mutta oon aina ollu tämmönen. syön epäterveellisesti aina sillon kun kaikki ei oo hyvin. Muistelinki tänään että varmaan 3-4 kuukautta sitten kun kaikki oli henkisesti suht hyvin, niin jaksoin lenkkeillä paljon ja söin just eikä melkeen hyvin! Siis monta viikkoa meni etten koskenu yhtään mihinkään herkkuun pitkällä tikullakaan ja sitten kun havahduin että VAU! Hyvä Maria! Nii enköhän repsahtanu. :( Plääh. surkia minä. no josko tästä suosta taas noustais.

- - -

Kaipaan salille. Voi kuinka kaipaankaan salille. :/ Just katon jutta ja puolenvuoden superdiettiä uusintana ja sielä tuo valmentaja tero sano treenaamisesta että se on parasta mitä ihminen voi vaatteet päällä tehdä! ja niin totta!

- - -

Mutta joo.. ois aika suihkuun ja nukkumaan. telkkaristakaan nykyään tule mitään. arkisinkin tulee enemmän katottavaa.

-Mav